Efterrätt & kakor

Ätbar kakdeg gjord på kikärtor

Nu har jag sett en del göra kakdeg på kikärtor och var sjävklart tvungen att testa på det själv. Jag tyckte det var en rolig idé och resultatet blev super! Tycker verkligen det är en bra ersättning när man är sötsugen men inte vill äta riktiga kakor. Jag gillar inte att använda ordet nyttigt men ja, lite som en nyttigare kakdeg. Väldigt god och väldigt sötsugsdämpande! Jag gillade att äta kakdegen som den var men min syrra tyckte mer om att göra den till kakor, man får testa båda helt enkelt!

Tillagningstid: 10 min | Ca 1/2 liter

Ingredienser:

 • 250 g kokta kikärtor, sköljda och helst skalade 
 • 25 g havregryn
 • 3 msk jordnötssmör (Jag använde ICAs eko crunchy med havssalt)
 • 2 msk agavesirap 
 • 1- 1,5 tsk flingsalt  
 • 50 g mörk choklad (Jag använde en på 55%, kolla gärna efter eko)

Gör så här:

 1. Skölj och helst skala kikärtorna, detta för att få ett slätare resultat. Jag skalade en och en, det blir som att skala mandlar, tryck lite lätt runt kikärtorna så ploppar de ut från skalet.
 2. I en matberedare mixa havregrynet till ett mjöl och tillsätt resterande ingredienser, inte chokladen. Justera mängden salt efter smak.
 3. Mixa till en klumpfri, slät deg.
 4. Grovhacka chokladen och arbeta ner i degen med händerna. Klart!
 5. Om man vill göra kakor så är det bara att forma degen till kakor, till den storlek man vill ha (de kommer inte smälta ut) och stoppa i ugnen, 175 grader i 15-20 min beroende på tjocklek. (De kommer inte bli krispiga som kakor men de är fortfarande väldigt goda att baka, doppa i ett glas med valfri dryck, t.ex havre!)

Tips!

 1. Forma små kakdegsbollar och frys in, sedan är det bara att ta fram när man blir sötsugen!
 2. Dessa är supergoda att ha i glass, då får man en hemmagjord, nyttigare cookie dough glass.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *