Min mamma fyllde är för några dagar sedan och önskade sig en blåbärscheesecake. Hon har tidigare gillat en paj från en av leilas bakböcker, så jag tog lite inspiration av henne och fick fram ett supergott recept, jag gjorde även en magisk blåbärssås till.
Tillagningstid: 2h
Ingredienser:
Botten:
- 150 g veganskt smör
- 300 g digestivekex
Fyllning:
- 1 dl strösocker
- 1 dl majsstärkelse
- 2 tsk vaniljsocker
- 400 g vegansk creme cheese (Jag använder violifes)
- 2,5 dl vegansk blåbärsyoghurt
- 1,5 dl kikärtspad
- 1 dl vegansk vispgrädde
- 200 g vegansk vit choklad
- 1,5 dl frysta blåbär
Blåbärssås:
- 1,5 dl blåbär
- 1/2 tsk vaniljextrakt
- 2 dl vegansk grädde
- 1 dl havredryck
- 0,5 dl florsocker
- 1 msk smör
- 2 msk majsstärkelse
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
- Smält smöret. Mixa digestivekex i en matberedare och rör sedan ner det smälta smöret.
- Packa botten hårt i en form med löstagbar botten. Grädda i 10 minuter och låt sedan svalna.
- Blanda socker, majsstärkelse och vaniljsocker i en skål.
- Vispa färskost och yoghurt krämigt. Blanda ner i sockerblandningen.
- Höj temperaturen i ugnen till 200 grader.
- Tillsätt kikärtsspad i smeten, lite i taget och vispa väl i cirka 7 minuter. Vispa sedan i grädden.
- Smält vit choklad i ett vattenbad och rör ner den i cheesecakesmeten. Blanda tillsist ner blåbär.
- Fyll smeten över kakbotten.
- Grädda i 30 minuter. Täck kakan med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 40 minuter.(Den kommer vara väldigt lös i konsistensens).
- Låt stå i kyl över natten eller 6-8 timmar.
- Förbered såsen genom att blanda ner alla ingredienser förutom smöret och majsstärkelsen i en kastrull. Mosa blåbären i kastrullen för att få ut all saft. Mixa ihop majsstärkelse och lite vatten i en skål, häll ner i såsen medans den kokar. Beroende på vilken konsistens du vill ha kan du tillsätta mer eller mindre majsstärkelse. Rör ner smöret och sila sedan såsen.
- Servera cheesecaken med blåbärssås och om du vill grädde/vaniljsås/glass.