Det här är en rätt som min familj har ätit så länge jag kan minnas. Den är egentligen med fläskytterfilé men nu har jag gjort en vegansk variant. Med supergoda bönbiffar, svampsås och råstekt potatis på växtbaserad smör. En perfekt söndagsmiddag nu under hösten och vintern.
Tillagningstid: 35 min | 4 portioner
Ingredienser:
Råstekt potatis:
- 1 kg skalad potatis
- 150 g växtbaserat smör
- 4 vitlöksklyftor
- Salt & peppar
Bönbiffar:
- 460 g svarta bönor
- 2 msk grönsaksfond
- 1 msk mushroom soja
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 msk maizena
- Salt & peppar
Svampsås:
- 1 burk skivad konserverad svamp (230 g avrunnen svamp)
- 4 dl växtbaserad grädde
- 1 msk mushroom soja
- Lite vitpeppar
Gör så här:
- Skala och hacka upp potatisen i mindre kuber. Pressa eller finhacka vitlöken och hetta upp i en stekpanna tillsammans med smör.
- Tillsätt potatisen, salta, peppra och låt steka på medelhög värme under lock i ungefär 20-25 minuter tills den är mjuk. Se till att röra om då och då. Det kan vara så att du behöver tillsätta lite mer smör emellanåt.
- Förbered biffarna genom att mixa ihop alla ingredienser förutom löken, vitlöken och maizena i en matberedare.
- Finhacka löken samt vitlöken och stek sedan i olja eller smör tills den fått färg samt blivit mjuk.
- Blanda ner löken och maizena i bönröran, smaka av med salt och lite peppar. Forma till 8 stycken biffar.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna i ungefär två minuter på båda sidor. Var inte rädd för att de ser lite svartbrända ut. Det kommer inte smaka bränt om de bara steks några minuter.
- Häll ner svampen, havregrädden och sojan i stekpannan med biffar, smaka av med salt och lite vitpeppar. (Jag tog väldigt lite vitpeppar, då det lätt tar över smaken). Ta det försiktigt när du rör om så att inte biffarna går sönder. Låt såsen koka upp.
- Servera med råstekt potatis och möjligtvis en sallad!