Burgare, Vardagsmat

Fi*h and chips burgare med lime creme cheese och chili

En magisk burgare, finns som inget annat att säga!

Lime creme cheese tillsammans med chili var en klockren kombination! Snåla inte med chilin på burgaren, den kommer jämnas ut med syran från limen.

Tillagningstid: 1h | 2 portioner 

Ingredienser:

  • 200 g fast tofu 
  • Ett torkat sjögräsblad, detta ger en mer fiskliknande smak
  • 1 chilifrukt
  • 2 st salladsblad
  • 2 portioner pommes
  • 2 hamburgerbröd
  • Ca 1 l olja till fritering
  • Växtbaserat smör till stekning

Frityrsmet: 

  • 1,5 dl mjöl 
  • 1,5 dl vegansk öl, jag använde kung öl
  • 1 msk limejuice 
  • 0,75 msk maizenamjöl 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 1/2 tsk salt 
  • 2 krm svartpeppar 

Lime creme cheese:

  • 100 g växtbaserad creme cheese (Jag använde violifes)
  • Skal från 1 lime 
  • 1 msk limejuice 
  • 1 tsk agavesirap

Gör så här: 

  1. Dela tofun i fyra rektanglar. (Det kommer alltså bli två st dubbelburgare) Lägg under press medans du förbereder resten. 
  2. Förbered frityrsmeten genom att blanda ihop alla ingredienser förutom ölen. Blanda sedan ner 1 dl öl, om smeten har tjock konsistens behövs inte mer öl men blanda ner resten om den känns alldeles för tjock. Det ska kännas lite som klister, tjock men rinnig. Låt sedan stå i 30 min.
  3. I en djuptallrik blanda ihop 2 msk mjöl och salt, ca 2 krm, höfta med mängden salt men tänk på att tofun inte är så salt.
  4. Blanda ihop alla ingredienser till lime creme cheese och ställt åt sidan. 
  5. Lägg en sjögräsbit på en tofubit, samma storlek som biten. Droppa lite vatten på sjögräset för att verkligen få fast det på tofun.
  6. Värm olja i en kastrull till 180 grader (Tänk på att spara oljan då den går att använda flera gånger)
  7. Förbered pommes, antigen om du gör de i ugn eller airfryer som mig.
  8. Doppa en tofubit i frityrsmeten, se till att den verkligen täcks, ta en gaffel och smeta på. Låt rinna av litegrann men inte alltför mycket och lägg sedan i oljan. Se till att den inte fastnar i botten, fritera tills gyllenbrun på båda sidor. Du kan fritera 2 st samtidigt.
  9. Hetta upp växtbaserat smör i en stekpanna och stek hamburgerbröden tills de fått färg.
  10. Strimla chilin.
  11. Bygg burgarna, jag tog salladsblad i botten sedan 1 tofubit, creme cheese, ca 8 st chili bitar, en till tofubit, mer creme cheese och sedan locket.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *