Vardagsmat, Världens kök

Fi*h and chips med limemajo

Tillagningstid: 1,5h | 4 portioner

Ingredienser:

  • 400 g fast tofu 
  • 2 msk mjöl att vända tofun i 
  • Salt
  • Pommes till 4 portioner, jag tog 850 g (Jag använder alltid Felix Criss cut, absolut bästa pommes att fritera)
  • Olja till fritering

Frityrsmet: 

  • 3 dl mjöl 
  • 2,5-3 dl vegansk öl, jag använde kung öl
  • 2 msk limejuice 
  • 1,5 msk maizenamjöl 
  • 2 tsk bakpulver 
  • 1 tsk salt 
  • 0,5 tsk peppar 

Limemajo:

Gör så här:

  1. Dela tofun i 6 st rektanglar, ungefär 1 cm tjocka. Dela sedan varje bit igen från en kant till den andra så det blir trianglar. Du ska ha totalt 12 st tofu skivor formade som trianglar.
  2. Linda in tofun i hushållspapper, tofun ska ligga på rad med lite mellanrum. Lägg något tungt på, gärna böcker för att fördela vikten jämnt och låt ligga under press ungefär 1h.
  3. Förbered frityrsmeten genom att blanda ihop alla ingredienser förutom ölen. Blanda sedan ner 2,5 dl öl, om smeten har tjock konsistens behövs inte mer öl men blanda ner resten om den känns alldeles för tjock. Det ska kännas lite som klister, tjock men rinnig. Låt sedan stå i 30 min.
  4. I en djuptallrik blanda ihop 2 msk mjöl och salt, höfta med mängden men tänk på att tofun inte är så salt.
  5. Värm olja till 180 grader, både till tofu och pommes, alltså två kastruller. (Tänk på att oljan går att återanvända om du silar den).
  6. Blanda ihop ingredienserna till limemajonnäsen i en skål. Ställ åt sidan.
  7. Doppa först tofun i mjölet och sedan i frityrsmeten. Var försiktigt med tofun så att den inte går sönder, jag använde en gaffel för att vända den. Se till att frityrsmeten verkligen sitter kvar på tofun.
  8. Fritera i ungefär 2 minuter. Jag friterade 2-3 st i taget, se till så att de inte fastnar i varandra eller i botten. Lägg dem sedan på ett galler och strö över lite flingsalt. När du har några stycken tofubitarna kvar kan du börja fritera pommes.
  9. När allt är friterat serverar du med limemajo!

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *