Vet inte hur jag kom på idén att göra detta men var tvungen att testa och det blev faktiskt väldigt gott.
Tillagningstid: 1h | Ca 60 st
Ingredienser:
Fyllning:
- 200 g vegansk ost (Jag använde Green Vie Block mozarella)
- 400 g normal tofu
- 1 dl mjöl
- 1 msk bjäst
- 1 tsk salt
- 1 tsk paprikapulver
- 2-3 krm chiliflakes
- Olja att fritera i
Panering:
- 1 dl mjöl
- 1 dl växtbaserad dryck
- 1,5 dl ströbröd
- Salt att toppa med
Gör så här:
- Dela osten i små centimeter stora kuber. Typ som salladsost. Det ska bli ungefär 60 st ostbitar.
- I en matberedare mixa ihop alla ingredienser till fyllningen förutom osten. Konsistensen ska vara kladdig men inte överdrivet.
- Smeta lite olja på dina händer och rulla en liten boll av tofusmet (bara så att osten precis kan täckas, man vill inte få ett för tjockt lager tofusmet) platta ut och lägg på en ostbit. Rulla till en rund boll. Lägg åt sidan och upprepa till all smet och ost är slut. Stoppa in i frysen ca 20 min medans du värmer upp olja och förbereder panering.
- I en kastrull hetta upp olja till ungefär 180 grader.
- Ta fram tre skålar och lägg mjöl i den första dryck i den andra och ströbröd i den sista.
- Börja med att doppa några bollar i mjöl, sedan dryck och till sist ströbröd. Tryck till lite extra vid ströbrödet så att det verkligen fastnar. Upprepa tills du panerat alla.
- Test värm en boll, det bör ta ungefär 1 min innan den är klar. Om osten rinner ut har du för låg värme på oljan. Se även till att inte fritera för många i taget, då kan de åka ihop i varandra.
- Fritera alla bollar och lägg upp de på hushållspapper, salta dem innan de hunnit torka. Klart!
Tips!
Förvara tofubollarna i frysen och stek på dem i en stekpanna med lite olja när du blir sugen!