Såser & tillbehör, Vardagsmat

Gnocchi med rostad vitlök och smörstekt svamp


Tillagningstid: 1h | 4 portioner 

Ingredienser: 

  • 1 kg matpotatis 
  • Ca 10 st medelstora-stora vitlöksklyftor (Ifall de är för små är de svåra att mosa sen)
  • 3-4 dl vetemjöl 
  • 1 dl finhackad gräslök 
  • 1 tsk salt 

Tillbehör:

  • Ca 250 g färska champinjoner 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 3 msk växtbaserat smör 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över och under värme.
  2. Skala vitlöken och stoppa i en ugnssäker form. Ringla över lite olja och rosta i 10-15 min tills de är mjuka i mitten.
  3. Koka potatisen tills den går att mosa.
  4. Mosa vitlöken med en gaffel, det gör inget att den hårdare ytan är kvar, det ger mycket smak.
  5. Pressa potatisen tills det inte är några klumpar. Låt svalna.
  6. Blanda ihop potatis, vitlök, gräslök, salt och lite av mjölet i en skål. Tillsätt lite mjöl åt gången tills du har en smet, den ska vara lite kladdig.
  7. Mjöla dina händer och en ren yta. Ta upp en klump av smeten och rulla ut den till en cm tjock rulle.
  8. Använd ett vasst redskap, till exempel en osthyvel eller en stekspade för att göra små rektangulära kuddar. Cirka 1×2 cm. Lägg upp dem på till exempel en plåt, se till att separera dem. Video på hur jag rullar finns nedan.
  9. Förbered pastavattnet till gnocchin.
  10. Hacka upp svampen i mindre bitar. Värm smör i en stekpanna och tillsätt svampen, salta lite. Stek tills svampen mjuknat. Sänk värmen.
  11. Koka gnocchin i omgångar, när de flyter upp till ytan är de klara. Lägg åt sidan och koka alla, om de klibbar ihop kan du droppa lite vatten på.
  12. Häll ner gnocchin i svampen och stek tills de fått yta, tillsätt mer smör om det behövs.
  13. Du kan äta detta som det är eller servera med något protein.

Tips!

Här finns en video på hur jag rullar och skär min gnocchi.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *