Tillagningstid: 1h | 4 portioner
Ingredienser:
- 1 kg matpotatis
- Ca 10 st medelstora-stora vitlöksklyftor (Ifall de är för små är de svåra att mosa sen)
- 3-4 dl vetemjöl
- 1 dl finhackad gräslök
- 1 tsk salt
Tillbehör:
- Ca 250 g färska champinjoner
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk växtbaserat smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader, över och under värme.
- Skala vitlöken och stoppa i en ugnssäker form. Ringla över lite olja och rosta i 10-15 min tills de är mjuka i mitten.
- Koka potatisen tills den går att mosa.
- Mosa vitlöken med en gaffel, det gör inget att den hårdare ytan är kvar, det ger mycket smak.
- Pressa potatisen tills det inte är några klumpar. Låt svalna.
- Blanda ihop potatis, vitlök, gräslök, salt och lite av mjölet i en skål. Tillsätt lite mjöl åt gången tills du har en smet, den ska vara lite kladdig.
- Mjöla dina händer och en ren yta. Ta upp en klump av smeten och rulla ut den till en cm tjock rulle.
- Använd ett vasst redskap, till exempel en osthyvel eller en stekspade för att göra små rektangulära kuddar. Cirka 1×2 cm. Lägg upp dem på till exempel en plåt, se till att separera dem. Video på hur jag rullar finns nedan.
- Förbered pastavattnet till gnocchin.
- Hacka upp svampen i mindre bitar. Värm smör i en stekpanna och tillsätt svampen, salta lite. Stek tills svampen mjuknat. Sänk värmen.
- Koka gnocchin i omgångar, när de flyter upp till ytan är de klara. Lägg åt sidan och koka alla, om de klibbar ihop kan du droppa lite vatten på.
- Häll ner gnocchin i svampen och stek tills de fått yta, tillsätt mer smör om det behövs.
- Du kan äta detta som det är eller servera med något protein.
Tips!
Här finns en video på hur jag rullar och skär min gnocchi.