Min pappa burkar göra en köttfärsgrotta som är en av mina favorit rätter till vardags, längtade alltid hem till middagen när han skulle göra den. Nu har jag inte ätit den på ett år och kände att det var dags. Detta blev resultatet och WOW! Det blev så fruktansvärt gott, anammas formbara färs slutar inte imponera och likaså denna rätt. Den blev så saftig och med oliver, nej men det går inte att beskriva. Längtar redan efter den igen!
Tillagningstid: 40 min| 4 portioner
Ingredienser:
- 500 g anammas formbara färs, upptinad
- 1,5 dl vegansk grädde
- 1 dl ströbröd
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk grönsaksfond
- 1 msk mushroom soja
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 2 tsk timjan
- 1 dl gröna oliver
- Om du har lite vegansk feta passar det bra till detta recept, då fyller du den tillsamman med oliverna http://vagavegan.se/marinerad-tofu-som-fetaost/
- 1 msk veganskt smör
- 4 portioner ris till servering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme.
- I en skål blanda ihop ströbröd och grädde, låt dra ihopa sig tills det tjocknat.
- Finhacka lök och vitlök, fräs till mjuk och fått lite färg.
- Hacka upp oliverna i mindre delar, pressa ut saften från oliverna men inte all då de ger mycket smak.
- Blanda ihop alla ingredienser förutom oliverna till en smidig smet. Tryck sedan ut färsen i en smord ugnsform till en baugette liknande längd. Gör en fördjupning i mitten och lägg ner oliverna och eventuellt fetaosten. För ihop färsen över fyllningen.
- Smält smöret och pensla över färsen.
- Stoppa i mitten av ugnen i 25-30 min.
- Förbered riset.
- Servera göttfärsgrottan med ris.
Tips!
Istället för att servera med en sås brukar jag ta en portion med ris och sedan blanda ner en stor klick smör i riset och salta lite extra.