Tillagningstid: 30 min | Cirka 1l
Ingredienser:
- 5 dl havregryn
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl linfrön
- 1 dl chiafrön
- 1,5 dl kokosolja
- 3 msk agavesirap
- 3 msk kakao
- 1 tsk flingsalt
- 50 g dadlar
- 40 g torkade hallon
- 50 g mörk choklad
Gör så här:
Gör egna torkade hallon:
400 g färska hallon blir cirka 80 g torkade
- Sätt ugnen på 50 grader, varmluftsugn (funkar med vanlig men det tar längre tid)
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och mosa hallonen på, helst ett i taget så det inte blir för tätt.
- Stoppa in i ugnen i cirka 18 h. Tiden varierar beroende på ugn, men mellan 12-20 h skulle jag säga. Det är bara att hålla koll lite då och då, när de känns torra är de klara.
Granola:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Häll havregryn, frön och nötter i en skål.
- I en kastrull, blanda ihop kokosolja, agavesirap och kakao. Värm upp tills varm.
- Blanda ihop havregrynsbladningen med chokladsåsen. Häll på salt.
- Stoppa in i ugnen i 10 minuter.
- Hacka upp dadlarna.
- När 10 minuter har gått, ta ut och rör om i granolan. Stoppa in i ugnen ytterligare 5 min. När 5 minuter har gått ta ut och rör om igen, blanda i dadlarna. Stoppa in i ugnen en sista gång i ungefär 5 min. Håll alltid koll så den inte bränns, tiden varierar mycket beroende på ugn så det kan behövas mer än 5 min eller mindre.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna helt, blanda ner torkade hallon och hackad choklad. Servera direkt eller förvara i en försluten burk.