Carbonara i alla former sitter aldrig fel! Den här måste jag nästan säga har varit min favorit hittills, jag älskar pastagratänger och tänk det som en Carbonara! Kan det bli bättre? Svar: Nej. Den blev så krämig och perfekt krispig på ytan, nej men jag smälter!
Tillagningstid: 30 min | 4 portioner
Ingredienser:
- 4 portioner valfri pasta
- 230 g rökt tofu
- 4 st stora vitlöksklyftor
- 4 dl växtbaserad grädde
- 2 dl riven vegansk ost (Jag använde violife’s block ost)
- 4 msk vegansk parmesan
- 2 msk bjäst
- Salt & peppar
- 2 msk växtbaserat smör
- Olja till stekning
- 0,75 dl ost till topping
Gör så här:
- Sätt ugnen på 215 grader, över och undervärme.
- Förbered pastavattnet, häll ner rikligt med salt.
- Hacka upp tofun i små rektanglar och stek dem sedan i olja på hög värme tills de fått hyfsat knaprig yta. Salta lite.
- Finhacka vitlöken.
- Koka pastan al dente. (Häll inte bort vattnet)
- Sänk värmen på tofun och tillsätt vitlöken, stek någon minut.
- I en bunke blanda ner grädde, ost, vegansk parmesan, bjäst, salt & peppar.
- Häll ner såsen i tofun och låt puttra en minut, tillsätt pastan (se till att få med lite pastavatten) samt smöret och rör om tills krämig.
- Smaka av med salt & peppar.
- Häll ner i en ugnssäker form om toppa med riven vegansk ost.
- Stoppa i ugnen 10-15 min tills den fått färg.
- Njuuut!