Den här burgaren blev så galet god, rökt tofu är redan gott som det är och att då fritera den? Wow! Sedan toppade jag med finhackad schalottenlök, saltgurka och biffiga tomatskivor. Jag använde även en supergod vegansk cheddarost som smälte jättebra. Ni måste verkligen testa detta!
Tillagningstid: 40 min | 4 portioner
Ingredienser:
- 4 st hamburgerbröd
- 2 paket rökt tofu (460g)
- 1 schalottenlök
- 100 g saltgurka
- 2 tomater, gärna bifftomat
- 4 skivor god vegan ost ( Jag använde Green vie cheddar)
- Olja att fritera i
- 4 portioner pommes till servering
Chilimajonnäs
- 2 dl vegansk majonnäs
- 2 tsk sriracha
- 1 liten chili
Första panering:
- 1 dl mjöl
Andra panering:
- 1 dl mjöl
- 1 dl havredryck
- 1/2 tsk salt
- Svartpeppar
- Juice från 1/2 citron
Tredje
- 2,5 dl panko
- Salt
Gör såhär:
- Dela tofun i två eller fyra skivor beroende på hur tjock man önskar tofun. Väljer man att dela den i fyra blir det alltså 8 st skivor totalt och man gör fyra dubbelburgare.
- Linda in tofun hushållspapper och lägg något tungt på så att vätskan försvinner.
- Finhacka schalottenlök och saltgurka. Hacka upp tomaterna i tjocka skivor.
- Gör iordning chilimajonnäsen genom att blanda ihop finhackad chili, majonnäs och siracha.
- Häll ner mjöl och panko i två olika skålar, blanda ihop alla ingredienser till den andra paneringen i en skål.
- Värm oljan till 180 grader och sätt ugnen på 160 grader.
- Doppa tofun i mjölet, sedan den andra paneringen och avsluta med att doppa i pankon. Se till att rycka in pankon så den verkligen fastnar.
- Fritera tofun i ungefär 3-4 minuter tills den fått en fin brun färg. Lägg på två skivor ost på tofun och stoppa in i ugnen tills den smält.
- Bre på ett lager majonnäs på hamburgerbröden och stek i en räfflad stekpanna på hög värme tills de fått en yta.
- Bygg burgarna genom att lägga chilimajonnäs, lök, saltgurka, tofu, lite mer chilimajonnäs, tomat och slutligen bröd. Servera med pommes.