Pasta, Världens kök

Italiensk lasagne

Lasagne kan ju vara något av det finaste vi har.. Jag kan aldrig bli less på det och vad smör en ”klassisk” Italiensk lasagne?

Tillagningstid: 1h | En stor form

Ingredienser: 

  • Ca 15 lasagneplattor 
  • 500g vegofärs 
  • 1 gul lök 
  • 4 st vitlöksklyftor 
  • 1 morot
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika 
  • 2 msk tomatpuré 
  • 1 grönsaksbuljongtärning 
  • 1 dl vitt matlagningsvin 
  • 1 förp krossade tomater ca 400 g + 1 förp vatten 
  • Salt och peppar
  • Olivolja till stekning 
  • 100g riven mozzarella

Bechamelsås: 

  • 100 g växtbaserat smör 
  • 0,75 dl vetemjöl 
  • 8 dl växtbaserad dryck 
  • 100 g växtbaserad mozarella (riven)
  • 2 msk vegansk parmesan
  • Salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Finhacka lök, vitlök och morot.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek grönsakerna/rotfrukterna i några minuter.
  4. Tillsätt vin, tomatpuré och kryddor. Stek någon minut.
  5. Häll ner färs, krossade tomater och vatten, salta och peppra.
  6. Låt puttra medans du gör bechamel.
  7. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölet.
  8. Häll ner 2 dl av mjölken och rör om tills den är slät. Tillsätt sedan mjölken, lite i taget och rör om emellanåt.
  9. Låt koka i cirka 5 minuter, håll koll så att den inte bränns i botten. Blanda tillsist ner mozzarella och parmesan, smaka av med salt och peppar.
  10. I en stor ugnsform börja med att lägga ett lager bechamel, sedan ett lager med lasagneplattor och tillsist ett lager med färs. Jag la även lite ost mellan. Fortsätt tills plattorna är slut och avsluta med ett lager vegofärs. Strö sedan på osten. 
  11. Grädda längst ner i ungen i 30 min. Jag serverade med nybakat vitlöksbröd och det viktigaste, flingsalt!

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *