Förrätt, Vardagsmat

Kantarellsoppa med facon och vegansk parmesan, serveras med vitlöksbröd

Bilderna gör inte riktigt den här rätten rättvisa men extremt god soppa i alla fall! En perfekt förrätt eller varmrätt till både finare tillfällen eller till vardags.

Tillagningstid: 25 min | 4 portioner

Ingredienser: 

  • 200 g rökt tofu 
  • 300 g kantareller 
  • 2 st schalottenlökar 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 4 dl växtbaserad grädde 
  • 1/2 l grönsaksbuljong (koka upp 1/2 l vatten med 2 st grönsaksbuljongtärningar) 
  • 4 msk vegansk parmesan
  • 1 msk vitvinsvinäger 
  • 2 msk växtbaserat smör 
  • 1 tsk salt 
  • Olja att steka i
  • Vitlöksbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär upp tofun i små rektanglar (desto mindre de är desto krispigare resultat). Hetta upp rikligt med olja i en djupare stekpanna och stek tofun på hög värme tills krispig, ungefär 5 min, salta.
  3. Finhacka schalottenlök.
  4. Lägg tofun åt sidan men se till att spara oljan i stekpannan. Fräs löken tills mjuk, tillsätt sedan kantareller och låt steka tillsammans tills vätskan från svampen har försvunnit. Salta lite grann, bara för att få fram smakerna ur svampen.
  5. Tillsätt grädde, buljong, parmesan och vitvinsvinäger, låt puttra ungefär 15 min.
  6. Gör vitlöksbröden och stoppa i ugnen.
  7. Tillsätt smöret när soppan fått puttra ett tag och blivit tjockare i konsistens.
  8. Smaka av med salt och peppar, tänk på att den inte behöver så mycket salt då den ska toppas med både facon och parmesan som är salt i sig.
  9. Hacka upp vitlöksbröden i mindre bitar, jag gjorde små längder.
  10. Toppa soppan med facon, vegansk parmesan och servera med nybakat vitlöksbröd.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *