Bilderna gör inte riktigt den här rätten rättvisa men extremt god soppa i alla fall! En perfekt förrätt eller varmrätt till både finare tillfällen eller till vardags.
Tillagningstid: 25 min | 4 portioner
Ingredienser:
- 200 g rökt tofu
- 300 g kantareller
- 2 st schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 4 dl växtbaserad grädde
- 1/2 l grönsaksbuljong (koka upp 1/2 l vatten med 2 st grönsaksbuljongtärningar)
- 4 msk vegansk parmesan
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 msk växtbaserat smör
- 1 tsk salt
- Olja att steka i
- Vitlöksbröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skär upp tofun i små rektanglar (desto mindre de är desto krispigare resultat). Hetta upp rikligt med olja i en djupare stekpanna och stek tofun på hög värme tills krispig, ungefär 5 min, salta.
- Finhacka schalottenlök.
- Lägg tofun åt sidan men se till att spara oljan i stekpannan. Fräs löken tills mjuk, tillsätt sedan kantareller och låt steka tillsammans tills vätskan från svampen har försvunnit. Salta lite grann, bara för att få fram smakerna ur svampen.
- Tillsätt grädde, buljong, parmesan och vitvinsvinäger, låt puttra ungefär 15 min.
- Gör vitlöksbröden och stoppa i ugnen.
- Tillsätt smöret när soppan fått puttra ett tag och blivit tjockare i konsistens.
- Smaka av med salt och peppar, tänk på att den inte behöver så mycket salt då den ska toppas med både facon och parmesan som är salt i sig.
- Hacka upp vitlöksbröden i mindre bitar, jag gjorde små längder.
- Toppa soppan med facon, vegansk parmesan och servera med nybakat vitlöksbröd.