Vardagsmat

Matig pumpapaj med halloween tema

Jag var såklart tvungen att göra ett recept till halloween. Hade lite pumpa hemma som behövdes ätas upp och gjorde därför den här pajen. En matig pumpapaj med ost, rödlök och soltorkade tomater. Supergod och rolig att göra!

Tillagningstid: 1,5h| 1 stor paj

Ingredienser:

Pajskal:

  • 200 g smör 
  • 8 dl vetemjöl 
  • 2 dl iMat creme fraiche 
  • 2 tsk salt

Fyllning: 

  • 400 g butteenutpumpa 
  • 3 dl iMat fraiche  
  • 2 st rödlökar 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 150 g vegansk ost 
  • 1/2 dl hackade soltorkade tomater 
  • Saft från 1/2 citron 
  • 3-4 krm salt 
  • 2 krm timjan  
  • Lite peppar
  • 250 g körsbärstomater

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme.
  2. Skala, kärna ur och hacka upp pumpan i små träningar. Lägg på en plåt och ringla över lite olja, salt och peppar. Rosta i ugnen i ungefär 25 min.
  3. Förbered pajskalet genom att blanda ihop mjöl, creme fraiche och salt i en bunke. Tillsätt smöret i klumpar och blanda ihop till en deg med antigen händerna eller en degblandare.
  4. Dela upp degen i två och tryck sedan ut en av dem i en pajform, se till att trycka ut deg på kanterna också. Använd en gaffel till att göra hål i pajen lite överallt. Stoppa sedan in i frysen i ungefär 20 min.
  5. Medans pajen är i frysen förbereder du fyllningen. Strimla rödlöken, jag använde en mandolin och stek sedan med lite olja tills den mjuknat. Pressa i vitlöken och stek tillsammans någon minut. Ställ åt sidan.
  6. Förgrädda pajskalet i 15 min.
  7. I en matberedare mixa pumpa tillsammans med creme fraiche till en slät kräm. Blanda ner rödlök, soltorkade tomater, riven ost, citronsaft och kryddor. Smaka av, det kan behövas mer salt.
  8. Dela körsbärstomaterna, jag delade dem i tre delar.
  9. Kavla ut den andra degklumpen till en platt cirkel, ungefär 3 mm tjock.
  10. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 200 grader.
  11. Häll i fyllningen och lägg på körsbärstomaterna, spara två stycken tomatkanter till ögonen. Lägg sedan försiktigt på den kvalade degen på pajen. Tryck till litegrann vid kanterna och använd sedan en kniv till att skära bort det som sticker ut.
  12. Använd en sax till att klippa ut ögon, näsa och mun. Låt fantasin flöda!
  13. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter. Ifall du ser att den börjar få en bra färg kan du lägga på aluminiumfolie i slutet så att den inte bränns.
  14. Låt svalna minst 1h innan servering. Servera sedan med lite flingsalt och creme fraiche.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *