Det här grundreceptet är inte mitt utan hittade det på youtube med jag veganiserade det och gjorde smaker. Blev hur bra och gott som helst. Tycker mochiglass är extremt roligt att äta, ni borde verkligen testa!
Tillagningstid: 1h | Totalt 16 st
Ingredienser:
Hallonsmak:
- 75 g rismjöl, glutinous rice flour, Obs: Risentas rismjöl funkar inte (Finns att köpa på asiatiska butiker)
- 100 g strösocker
- 1 dl frysta hallon
- Vatten
- Cirka 2-3 dl potatismjöl
- 8 skopor valfri glass, jag tog choice chokladsmak
- 8 st medelstora muffinsformar
Mangosmak:
- 75 g rismjöl, glutinous rice flour, Obs: Risentas rismjöl funkar inte (Finns att köpa på asiatiska butiker)
- 100 g strösocker
- 1 dl tärnad mango
- Vatten
- Cirka 2-3 dl potatismjöl
- 8 skopor valfri glass, jag tog choice vaniljsmak
- 8 st medelstora muffinsformar
Gör så här:
Hallon:
- Lägg ut muffinsformar på ett platt fat, jag använde en skärbräda.
- Skopa 8 st mindre glasskulor (doppa gärna skopan i hett vatten för att lättare få till kulor) och lägg i formarna, stoppa i frys.
- Blanda ihop rismjöl och socker i en bunke.
- Tina hallonen och mosa dem sedan i en sil så att saften pressas ut.
- Ta ett dl mått och fyll med hallonsaften, det kommer inte bli en hel dl så fyll sedan måttet med vatten så att du totalt får 1 dl vätska.
- Blanda ner hälften av saften i mjölblandningen tills det blir en deg. Häll sedan ner resten och rör om tills det inte finns några klumpar.
- Lägg plastfolie över bunken och stoppa i micron, 600-650 W, i 2 min.
- Efter 2 min ta ut och rör om. Stoppa sedan in i micron i 30 sekunder till.
- Ta ut och rör om återigen.
- På en större skärbräda lägg ut rikligt med potatismjöl. Lägg ut mochi klumpen på skärbrädan och häll på potatismjöl.
- Kavla ut degen till en platt rektangel, lägg på mer potatismjöl om det blir klibbigt. Den ska bara vara några mm tjock, kanske 2-3 mm.
- Skär ut 8 st lika stora fyrkanter.
- Täck en mindre tallrik med plastfolie. Ta en borste av något slag och borsta av potatismjölet från en mochibit. Lägg dem sedan på plastfoliet och täck med en till plastfolie bit.. Upprepa tills alla bitar är borstade och ligger i plastfolie. Alltså plastfolie, mochibit, plastfolie, mochibit, o.s.v.
- Lyft upp en mochibit med plastfolie under. Lägg en glasskula på mochibiten och packa igen kanterna lite löst, ta sedan plastfoliet och snurra ihop hårt. Stoppa i frysen medans du gör klart resten.
Mangosmak:
- Görs på samma sätt som ovan förutom att hallonen byts ut.
- Mixa mangon helt slät, häll upp i ett dl mått och fyll med vatten så det totalt blir 1 dl vätska.
- Jag använde vaniljglass istället för choklad men det är valfritt.