De här munkar blev sjuuukt goda. Har aldrig gjort fyllda munkar innan och definitivt aldrig ett eget recept så blev glad att dessa blev bra! Oreofyllning går alltid hem men alltså salted caramel? Wow, så fruktansvärt jävla gott!
Tillagningstid: 1h | Jäsningstid: 2h | Ca 16 munkar
Ingredienser:
- 2 dl växtbaserad grädde
- 25 g färsk jäst
- 1/2 dl strösocker
- 1 krm salt
- 5 1/2 dl vetemjöl
- 100 g veganskt smör
- Olja att fritera i, ungefär 1,5-2 liter
Basfyllning
- 5 dl växtbaserad vispgrädde
- 400 g vegansk creme cheese
- 3 dl florsocker
Oreofyllning
- Hälften av basfyllningen
- 1 paket oreos
Salted caramel fyllning
- Hälften av basfyllningen
Kolasås
- 4 dl växtbaserad grädde
- 1 dl ljus sirap
- 4 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk flingsalt
- 1 msk veganskt smör (Jag använder alltid ICAs bredbara till smörgåsen
Gör så här:
- Ställ fram smöret så det hinner bli rumstempererat.
- Värm grädden till 37 grader, smula jästen i en skål och rör ner lite av grädden. Blanda tills jästen löst sig. Rör sedan ner resten av grädden.
- Häll ner vetemjöl, socker och salt i en stor bunke, tillsätt jästblandningen. Rör ihop till en kladdig deg, den ska vara lite smulig.
- Tillsätt smöret i klickar och blanda ner i degen. Arbeta degen i cirka 10 minuter förhand eller 7 minuter i degblandare.
- Låt degen jäsa i 1 timme, den ska bli ungefär dubbel storlek. Medans degen jäser kan du förbereda fyllningen (recept längre ner).
- Lägg mjöl på ett bakbord och häll över degen, dela den i två. Kavla ut degen till ungefär 1 cm tjocklek, försök att få den lika tjock överallt.
- Stansa ut runda ringar med en lämplig form. Lägg munkarna på en mjölad yta som de sedan kan jäsa på. När all deg är borta så låter du de jäsa övertäckta i 1 timme.
- Häll upp socker i en skål för att sedan doppa munkarna i.
- Värm oljan till 180 grader, fritera munkarna, en i taget. Direkt när du stoppat ner munken kan du vända den, sedan vänder du den direkt igen. Om luften ska hinna komma in i munken så måste man vända den snabbt och ofta. Det tar ungefär bara 20 sekunder innan munken är klar.
- Doppa munken i socker och lägg den sedan på hushållspapper så den får rinna av. Fritera klart alla munkar.
Fyllning
- Vispa grädden till lätta toppar, vispa sedan ner creme cheesen i grädden och därefter florsockret.
- Dela upp fyllningen i två skålar. Mixa oreos till en nästan slät smet. Vänd sedan ner det i ena skålen med creme cheese fyllning. Ställ in i kylskåpet medans du gör caramel fyllning.
- Häll ner alla ingredienser till kolasåsen förutom smöret en kastrull, koka upp och låt sedan sjuda på medelhögvärme tills ungefär 1/3 är kvar. Dra från plattan och blanda i smöret, låt svalna helt.
- Blanda ihop kolasåsen med creme cheese fyllningen. (Spara lite kolasås till topping).
- Stoppa in i kylskåpet.
- Ta fram oreofyllningen och stoppa ner i en sprits, du kan ta hjälp av, t.ex, skaftet av en gaffel för att göra ett hål så att du lättare får in spritsen, fyll sedan hälften av munkarna med oreofyllning. Ifall det blir över är det bara att spara till topping.
- Gör samma sak med salted caramel fyllningen. När alla munkar är klara så kan du dekorera.