En riktig italiensk carbonara innehåller pasta, bacon, ägg och ost. Och det är vad jag har försökt göra, fast vegansk. Jag har tidigare gjort en carbonara med grädde, vilket är svingott, men det är ju inte en klassisk carbonara. Den här gången använde jag mig av rökt tofu som finns att köpa i butik. Satan så gott, jag tyckte verkligen det var en smakhöjare!
Tillagningstid: 20 min | 4 portioner
Ingredienser:
- 300 g spaghetti
- 1 paket rökt tofu (230 g)
- 1 msk kikkoman soja
- 6 st vitlöksklyftor
- 4 msk växtbaserat smör
- 4 msk vegansk parmesan
- 3 msk bjäst
- 1 dl pastavatten
- Olivolja att steka i
Gör så här:
- Hacka upp tofun i små rektanglar. Stek i olja på hög värme i några minuter och tillsätt sedan sojan samt salt&peppar. Stek tills tofun har fått en fin yta, de ska bli ganska hårda och knapriga. (Det är lite en smaksak, stek tofun tills du är nöjd med konsistensen).
- Förbered pastavattnet.
- Finhacka vitlöken och häll ner i stekpannan, stek tillsammans med tofun i någon minut. Sänk värmen.
- Koka pastan i ungefär 3-4 minuter, den ska vara ganska hård för att sedan bli al dente tillsammans med tofun.
- Tillsätt pastan i stekpannan, häll ner pastavatten, smör, bjäst och vegansk parmesan. Låt dra ihop sig på medelhög värme i ungefär 3-4 minuter.
- Smaka av med salt och peppar och servera med vegansk parmesan.