Vardagsmat

Pumpasoppa med sting

Jag har så sjukt mycket höstkänsla just nu, tror aldrig att jag haft såhär mycket höstkänsla innan. Det är ju så mysigt med höst, därav känner jag mig inspirerad att göra höstiga recept. Den här gången blev det pumpasoppa. Egentligen är jag inget fan av soppa men jag var bara tvungen! Och om jag ska vara ärlig så blev den faktiskt svingod! Den blev krämig och len med det söta från pumpan och det starka från chilin… Och att servera bröd till soppa är ju pricken över i:et, det är ett måste, så varför inte lyxa till det med lite nybakat bröd?

Tillagningstid: 40 min | 4 portioner

Ingredienser:

  • Ca 1 kg butternut pumpa 
  • 1 tsk chiliflakes 
  • 1 tsk persilja 
  • 1,5 stor gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor 
  • 1/2 l växtbaserad grädde 
  • 1/2 l  havredryck 
  • 1,5 st grönsaksbuljongtärningar 
  • 1 msk limejuice eller citronjuice
  • Salt & peppar
  • Olivolja
  • 1 burk (200 ml) iMat fraiche till servering 
  • 50 g pumpakärnor till servering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skala och kärna ur pumpan. Dela den sedan i små tärningar. Lägg de på en klädd plåt och häll över olivolja, persilja och salt. Stoppa in i ugnen i 30-35 minuter. De ska bli mjuka och få lite yta.
  3. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en kastrull med olivolja, fräs löken tills de blivit mjuka och fått färg.
  4. Smula ner grönsaksbuljongtärningarna och häll sedan ner resterande ingredienser. Låt koka upp.
  5. När pumpan är klar häller du ner den i kastrullen. Mixa sedan soppan med en stavmixer tills slät.
  6. Låt koka upp igen och smaka av med salt.
  7. Hetta upp en stekpanna med olja, tillsätt pumpakärnor och salta. Stek på hög värme i ungefär 2 min, rör om under tiden.
  8. Servera soppan med rostade pumpakärnor, iMat fraiche och varför inte lite hembakat bröd?

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *