Efterrätt & kakor

Ris à la Malta på silkestofu- smakar precis som vanligt

Hur kul är det inte att man kan göra ris à la Malta på tofu? Jag blev så fascinerad när jag testade att göra det. Jag försökte googla och kolla om det är någon annan som har gjort det men kunde inte hitta så har fått komma på något helt från scratch och det blev så galet bra!

Tillagningstid: 1,5 h | 6-8 portioner

Ingredienser:

  • 2 dl grötris
  • 4 dl vatten 
  • 1l växtbaserad dryck
  • 1/2 tsk salt 

Tofusmet:

  • 350 g silkestofu 
  • 1,5 dl växtbaserad dryck, gärnaa någon sötare som soja (inte havre)
  • 6 msk florsocker 
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 175-200 g mandarin eller apelsin, jag använde konserverad
      

Gör så här:

  1. I en tjockbottnad kastrull, koka upp grötris, salt och vatten på låg värme i ungefär 10 min. Den ska bli ganska tjock. Se till att röra om då och då så att den inte bränns.
  2. Tillsätt drycken och låt småbubbla på låg värme i ungefär 40 min till. Det gör inget att den är lös, när den får svalna kommer den att dra åt sig mycket vätska.
  3. Låt gröten svalna ca 2h.
  4. I en matberedare mixa ihop alla ingredienser till tofusmeten (förutom mandarin) till en slät smet.
  5. Blanda ner tofusmet och mandarin i gröten. Om du tycker att ris à la Maltan är för fast kan du tillsätta en skvätt sojadryck. Jag vände ner med en slickepott och tog sedan en visp i någon sekund för att få ner mandarinerna till mindre delar.
  6. Stoppa i kylen så den får bli kall, den är godare när den är kylskåpskall.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *