Tillagningstid: 1,5 h | 6-8 portioner
- 2 dl grötris
- 4 dl vatten
- 1l växtbaserad dryck
- 1 tsk salt
- 2 dl alpro vispgrädde (Använder du annan grädde kan du behöva justera mängden sötma och konsistens. Alpros är väldigt söt och lös i konsistens)
- 2-3 msk florsocker beroende på hur söt man vill ha den
- 1 tsk vaniljsocker
- 175-200 g mandarin eller apelsin, jag använde konserverad
Gör så här:
- I en tjockbottnad kastrull, koka upp grötris, salt och vatten på låg värme i ungefär 10 min. Den ska bli ganska tjock. Se till att röra om då och då så att den inte bränns.
- Tillsätt drycken och låt småbubbla på låg värme i ungefär 40 min till. Det gör inget att den är lös, när den får svalna kommer den att dra åt sig mycket vätska.
- Låt gröten svalna ca 2h.
- Vispa ihop grädde, florsocker och vaniljsocker, bara i någon minut tills den blivit lite fluffig. Den ska vara väldigt lös. I slutet kan du vispa ner mandarin, bara någon sekund så de blir i lite mindre delar.
- Blanda ner gräddsmeten i gröten, om du tycker att ris à la maltan är för lös kan du tillsätta en skvätt sojadryck tills önskad konsistens.
- Ställ i kyl så den för svalna. Ris à la Malta är som godast vid kylskåpstemp.