Efterrätt & kakor

Ris à la Malta

Tillagningstid: 1,5 h | 6-8 portioner

  • 2 dl grötris
  • 4 vatten 
  • 1l växtbaserad dryck
  • 1 tsk salt 
  • 2 dl alpro vispgrädde (Använder du annan grädde kan du behöva justera mängden sötma och konsistens. Alpros är väldigt söt och lös i konsistens)
  • 2-3 msk florsocker beroende på hur söt man vill ha den
  • 1 tsk vaniljsocker  
  • 175-200 g mandarin eller apelsin, jag använde konserverad

Gör så här:

  1. I en tjockbottnad kastrull, koka upp grötris, salt och vatten på låg värme i ungefär 10 min. Den ska bli ganska tjock. Se till att röra om då och då så att den inte bränns.
  2. Tillsätt drycken och låt småbubbla på låg värme i ungefär 40 min till. Det gör inget att den är lös, när den får svalna kommer den att dra åt sig mycket vätska.
  3. Låt gröten svalna ca 2h.
  4. Vispa ihop grädde, florsocker och vaniljsocker, bara i någon minut tills den blivit lite fluffig. Den ska vara väldigt lös. I slutet kan du vispa ner mandarin, bara någon sekund så de blir i lite mindre delar.
  5. Blanda ner gräddsmeten i gröten, om du tycker att ris à la maltan är för lös kan du tillsätta en skvätt sojadryck tills önskad konsistens.
  6. Ställ i kyl så den för svalna. Ris à la Malta är som godast vid kylskåpstemp.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *