Tillagningstid: 1h | 4 portioner
Ingredienser:
- 4 portioner ris
- Ungefär 450 g svarta bönor eller kikärtor, jag tog 50/50
- 2 st röda paprikor
- 6-7 vitlöksklyftor
- 1/2 l vatten
- 250 g champinjoner
- 2 gula lökar
- 2 tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 påsar black garlic vegonade, 1 funkar men blir dubbelt så mycket smak med 2
- 1 dl växtbaserad grädde (för konsistens)
- 1 msk lime eller citronjuice
- Salt & peppar
- Chiliflakes (valfritt)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela paprikan och tomaterna i två, strimla löken i mindre skivor, skala vitlöken och skiva upp svampen. Om du använder kikärtor kan du hälla av spadet.
- Stoppa allt på en klädd plåt, fördela gärna upp så att svampen, gullöken och kikärtorna är på en sida och resterande ingredienser på andra. (Lägg tomaterna med den platta sidan upp). Salta och peppra, låt vara inne i mitten av ugnen i ungefär 25 min.
- Samla ihop paprikan, tomaterna och vitlöken, lägg i en skål och mixa tillsammans med vattnet med en stavmixer till en slät smet.
- Hetta upp olja i en gryta och stek tomatpurén tillsammans med löken, svampen, kikärtorna och bönorna i någon minut, tillsätt buljongtärningen, paprikamixen, vegonade, grädde och limejuice. Låt småbubbla medans du gör riset. Den får gärna bubbla i ungefär 30-35 min.
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Smaka av grytan med salt, peppar och chili. Servera med ris.