Jag har länge känt att jag måste bli bättre på att baka bröd, jag har gjort det en del gånger men det har aldrig riktigt blivit bra. Nu hade jag lite jäst för söta degar över i kylskåpet och kände att jag ville använda upp det, därför gjorde jag den här. En sötare råglimpa med yoghurt, sirap och äppelmos. Blev faktiskt väldigt gott. Jag var lite nervös att göra ett eget recept på en limpa men efter mycket läsning och receptkollande så lyckades jag!
Tillagningstid: 2h | 1 limpa
Ingredienser:
- 25 g jäst för söta degar (1/2 paket)
- 150 g kallt vatten
- 150 g naturell vegansk yoghurt
- 350 g vetemjöl
- 150 g rågmjöl
- 50 g ljus sirap
- 12 g salt (Ca 2 tsk)
- 25 g växtbaserat smör
- 50 g äppelmos (valfritt)
Gör så här:
- Lös jästen i det kalla vatten. Häll ner alla ingredienser i en stor bunke och blanda med en degblandare eller en elvisp med degkrokar på långsam hastighet i 5 minuter, öka sedan hastigheten och blanda ytterligare 3 minuter.
- Ta upp degen på en mjölad yta och forma degen rund. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa över bakduk i 30 minuter.
- Platta ut degen och vik ihop den till en limpa. Låt degen jäsa i 60 min på en plåt med papper i en avstängd ugn med endast lamporna på.
- Ta ut brödet och sätt ugnen på 250 grader. Pensla brödet med vatten och stoppa sedan in det i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och låt brödet vara inne i ungefär 25 minuter, eller så kan du kolla så att innertemperaturen är 96 grader.
- Pensla brödet med lite växtbaserad dryck direkt efter du har tagit ut det ur ugnen för att få en fin och mjuk yta.