Man måste ju bara gilla sötpotatis och smördeg. Så tänk då det tillsammans i en bakelse, magi! Tillsammans med bitar som förr marinera över natten, kan det bli bättre?
Tillagningstid: 1h| 4 portioner
Ingredienser:
- 1/2 sats sötpotatismos
- 1 paket smördeg (250 g)
- 1 dl vegansk parmesan
Marinerade bitar:
- 1 paket filebitar från hälsans kök (240g), (det funkar med vilka bitar som helst)
- Ungefär 40 g riven ingefära
- 2 st finhackade vitlöksklyftor
- 1 tsk agave sirap
- 1 msk soja
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk citron juice
- Skal från 1/2 citron
- 1 dl olja
Bearnaisesås (valfritt):
- Jag använde det här receptet från Mattias Kristianssons bok , https://www.vegomagasinet.se/vegansk-bearnaisesas/
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och stoppa i kylen, låt marinera minst några timmar, gärna under natten.
- Gör sötpotatismoset och låt svalna helt.
- Rulla ut smördegen, om du gör egen får du se till att kavla ut den väldigt tunt.
- Bre på sötpotatismoset som ett jämnt lager över hela degen. Strö över ungefär 0,75 dl vegansk parmesan (spara resten till topping).
- Rulla degen från långsida till långsida, precis som du gör med en bulldeg. Skär sedan ut 12 st rullar och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.
- Strö sedan på resten av den veganska parmesanen. Låt stå i kyl eller ute om det är kallt i någon timme.
- Sätt ugnen på 200 grader över och under värme.
- Stoppa bakelserna i ugnen 20 min. Höj sedan värmen till 225 grader och låt vara inne i några minuter till, tills de fått en fin färg.
- Stek de marinerade bitarna i olja och vegan smör (om du har det) tills de fått en krispig yta.
- Gör bearnaisesåsen om du vill ha det.