Vardagsmat

Sötpotatis och smördegsbakelser med marinerade bitar

Man måste ju bara gilla sötpotatis och smördeg. Så tänk då det tillsammans i en bakelse, magi! Tillsammans med bitar som förr marinera över natten, kan det bli bättre?


Tillagningstid: 1h| 4 portioner

Ingredienser:

Marinerade bitar: 

  • 1 paket filet pieces från hälsans kök (240g), (det funkar med vilka bitar som helst)
  • Ungefär 40 g riven ingefära 
  • 2 st finhackade vitlöksklyftor 
  • 1 tsk agave sirap 
  • 1 msk soja 
  • 1 msk rödvinsvinäger 
  • 1 msk citron juice 
  • Skal från 1/2 citron 
  • 1 dl olja

Bearnaisesås (valfritt): 

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och stoppa i kylen, låt marinera minst några timmar, gärna under natten.
  2. Gör sötpotatismoset och låt svalna helt.
  3. Rulla ut smördegen, om du gör egen får du se till att kavla ut den väldigt tunt.
  4. Bre på sötpotatismoset som ett jämnt lager över hela degen. Strö över ungefär 0,75 dl vegansk parmesan (spara resten till topping).
  5. Rulla degen från långsida till långsida, precis som du gör med en bulldeg. Skär sedan ut 12 st rullar och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  6. Strö sedan på resten av den veganska parmesanen. Låt stå i kyl eller ute om det är kallt i någon timme.
  7. Sätt ugnen på 200 grader över och under värme.
  8. Stoppa bakelserna i ugnen 20 min. Höj sedan värmen till 225 grader och låt vara inne i några minuter till, tills de fått en fin färg.
  9. Stek de marinerade bitarna i olja och vegan smör (om du har det) tills de fått en krispig yta.
  10. Gör bearnaisesåsen om du vill ha det.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *