Vardagsmat

Sötpotatismos med vegansk parmesan och marinerade bitar


Oj så gott det är med sötpotatismos. Jag brukade göra en sötpotatismos med västerbottenost och det var något av det godaste jag ätit. När jag blev vegan var jag självklart tvungen att göra en vegansk variant och ja det smakar såklart inte likadant. Ost är något som aldrig kommer gå att ersättas enligt mig men det blev fortfarande jävligt gott! Och de marinerade bitarna blev sjukt goda och saftiga.

Tillagningstid: 25 min | 4 portioner

Ingredienser:

Marinerade bitar:

  • 240 g valfria filebitar, jag använde filet pieces från hälsans kök
  • 1 dl olja  
  • 30 g ingefära 
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 msk soja  
  • 1 tsk salt 
  • 1 tsk limejuice 

Sötpotatismos:

  • Ungefär 1kg sötpotatis 
  • 2 dl havredryck
  • 4 msk veganskt smör
  • 4 msk vegansk parmesan
  • 2 msk bjäst
  • Salt
  • Lite vitpeppar

Gör så här:

  1. Dela bitarna om de inte redan delade, tina dem om de är frysta och stoppa sedan i en påse.
  2. Riv ingefäran, hacka upp vitlöken och blanda ner i påsen tillsamman med resterande ingredienser till marinaden.
  3. Knyt år påsen, gnugga in marinaden lite och stoppa i kylen. Låt marinera så länge du vill. Desto längre dem får marinera desto godare blir dem.
  4. Börja med sötpotatismoset, beskrivning nedanför
  5. När det är någon minut kvar på potatisen kan du börja steka filebitarna i lite olja. Stek på ganska hög värme tills de får yta.

Sötpotatismos:

  1. Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Koka i rikligt med salt tills mjuka. Ungefär 15-20 min beroende på hur stora bitarna är.
  2. Häll av vattnet från potatisen och tillsätt dryck, smör, vegansk parmesan och bjäst. Smaka av med salt och peppar.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *