Vardagsmat

Tofupinnar med potatismos och remouladsås

Fiskpinnar är något jag alltid tyckt om. Dock var det hundra år sedan som jag åt riktiga fiskpinnar. Kände att jag behövde göra en vegansk version, och shit vad gott det blev!

Remouladsåsen som jag gjorde till blev jävligt bra. Har nog aldrig ätit remouladsås, isåfall skolans som inte var den bästa. Att göra sås hemma blir 100 gånger godare än om man köper. Mitt största tips!

Tillagningstid: 45 min | 4 portioner

Ingredienser:

  • Ca 450 g fast tofu 
  • 1 dl mjöl 
  • 1,5 dl havredryck 
  • 2 msk tångrom
  • 1,5 msk mushroom soja
  • 1 msk grönsaksfond 
  • 0,5 msk citronsaft 
  • 1 krm salt 
  • 1 krm peppar
  • 2 dl panko
  • Olja till stekning

Potatismos:

  • 1 kg potatis 
  • 2 dl havredryck 
  • 2 msk veganskt smör 
  • 2 msk bjäst 
  • Salt 
  • Vitpeppar 

Remouladsås:

  • 2 dl imat fraiche 
  • 1 dl vegansk majonnäs 
  • 2 dl saltgurka
  •  1/2 dl syltlök (Det går lika bra att ta mer av saltgurka istället)
  •  1 tsk salt 
  • 1/2-1 tsk vitpeppar 
  • 1 tsk citronsaft 
  • 1/2 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja

Gör så här:

  1. Skiva upp tofun i rektanglar (fiskpinns liknande former). Lägg de sedan på hushållspapper och täck över med mer papper. Lägg något tungt över tofun så att vätskan pressas ut. Jag la på en skärbräda så att vikten fördelas jämnt och sedan en mortel på. Låt ligga i ungefär 30 min.
  2. Förbered såsen genom att grovhacka saltgurkan och syltlöken. Blanda sedan ihop alla ingredienser.
  3. Skala potatisen och koka sedan tills mjuk, den ska gå att mosa.
  4. Förbered paneringen: Ta fram tre tallrikar och fyll den första med mjöl och salt, den andra med havredryck, tångrom, soja, fond, citronsaft, salt och peppar. Den sista med panko.
  5. Doppa först tofun i mjölet, se till att verkligen pressa på så att det fastnar. Doppa den sedan i dryckblandningen och tillsist i pankon. Se till även där att verkligen trycka så att pankon fastnar. Fortsätt tills alla tofupinnar är marinerade.
  6. Hetta upp roligt med olja i en stekpanna. (Tofun ska stekas men det får gärna bli lite som en fritering då paneringen håller ihop bättre och det blir godare).
  7. Stek sedan tofun ungefär 1,5-2 minuter på båda sidor tills den fått en gyllenbrun yta. Stoppa den på hushållspapper direkt och salta lite, gärna med flingsalt. Upprepa tills alla tofupinnar är stekta.
  8. Värm havredryck och smör i en kastrull till potatismoset. Pressa potatisen och blanda ner mjölblandningen samt bjästen. Smaka av med salt och vitpeppar. Jag brukar även tillsätta 2 (stora) klickar smör innan servering då smör är livet. Klart!

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *