Vegansk majonnäs är så galet dyrt att köpa i affär. Jag har köpt det en gång och det kommer aldrig hända igen. Det är så lätt att slänga ihop en majonnäs och betydligt godare, du får ju välja exakt hur du vill ha den.
Det jag tycker är det bästa med att ha en (stor) burk majonnäs i kylen är att du alltid har basen till många andra såser. Hamburgerdressing, chilimajo, aioli/vitlökssås, ceasardressing och mycket annat. Supersmidigt!
Tillagningstid: 10 min | 6-7 dl
751 kcal/100 g
Ingredienser:
- Aquafaba (kikärtsspad) från 1 burk kikärtor (230g)
- 1/2 dl vitvinsvinäger
- 2 medelstora vitlöksklyftor (Valfritt, blir lite mer som aioli då)
- 2 tsk dijonsenap
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 5-6 dl rapsolja
Gör så här:
- Lägg alla ingredienser förutom oljan i en bunke och mixa slät med en stavmixer.
- Börja sakta hälla ner oljan i en liten stråle medans du mixar.
- När majonnäsen börjar tjockna kan du hälla ner oljan snabbare. (Beroende på vilken konstistens du vill ha kan du mixa ner 6 dl, jag gillar när den är lagom hård så jag kör på 5 dl).
- Smaka av majonnäsen och tillsätt om du tycker något saknas. När du är nöjd är det bara att hälla upp i en burk och ställa in i kylskåpet, majonnäsen håller i minst 3 veckor.
Tips!
Majonnäsen går att använda som bas till många såser. Här är några exempel:
Chilimajo: Tillsätt 2 msk siracha för varje dl majonnäs.
Hamburgerdressing: Jag brukar fuska och endast hälla i ketchup, jag kör aldrig mått utan mer efter smak. Ibland gillar jag t.ex att köra 50/50 men det beror helt på vad jag äter. Ifall du är ute efter en riktig hamburgerdressing så kan du tillsätta bostongurka och chilisås, t.ex siracha.
Ceasardressing: Till 2 dl majonnäs tillsätter du 2 msk kapris, 1 msk bjäst och 1 tsk citronsaft. Mixa med stavmixer tills slät.
Vitlöksdressing: Det är bara att tillsätta mer vitlöksklyfotor efter smak.