Fondue är en Schweizisk nationalrätt som ursprungligen består av vitt vin och lagrad ost. Jag har faktiskt aldrig ätit fondue innan, så jag vet inte hur det “ska” smaka, men jag har tagit fram ett recept som blev jäkligt bra. Det liknar inget som den ursprungliga nationalrätten, varken vitt vin eller lagrad ost men som sagt, supergod! Den är också galet enkel att göra, det enda svåra med rätten är väl att hitta den perfekta vegansk osten. Jag använde Violifes blockost och den var super. De flesta vegan ostar är lite halvdåliga på att smälta men den här smälte utan problem.
Tillagningstid: 30 min | 4 portioner
Ingredienser:
- 200 g vegansk smältbar ost, jag använde Violifes blockost
- 100 g vegansk creme cheese, jag använde Violifes
- 4 st vitlöksklyftor
- 1/2 dl havredryck
- 2 msk grönsaksfond
- 1 tsk citronsaft
- 1 tsk dijonsenap
- Salt efter smak
- 2 msk vegansk smör
Valfria tillbehör, jag använde:
- 1/2 paket filet pieces från hälsans kök
- 0,5 l broccoli
- 2 st äpplen
- 2 st morötter
- Brödbitar
- Pommes
- Värm vatten i en kastrull.
- Riv osten. Mixa ihop alla ingredienser förutom osten och smöret till en slät smet, använd en matberedare eller en stavmixer.
- Häll ner smeten i en skål som passar på kastrullen och ställ den sedan över kastrullen. Tillsätt osten och låt de sakta smälta ihop till en slät smet, rör om då och då.
- Förbered tillbehören.
- När fonduen är slät tillsätter du smöret. Smaka sedan av med salt.
- Servera fonduen med valfria tillbehör!