Det här är en supergod efterätt men en len vit chokladmousse, syrlig hallonsorbet och salt mandelsmul. Toppat med krispiga maränger och mörk choklad!
Tillagningstid: 30 min | 4 portioner
Ingredienser:
Hallonsorbet:
- 200 g frysta hallon
- 1/2 msk havredryck
- 1/2 msk agavesirap
Vitchoklad mousse
- 2 dl planti dessert visp, annan vispgräddde funkar men plantis är fastare från början och är anpassat till det här receptet.
- 200 g vegansk creme cheese
- 1 tsk vaniljextrakt
- 200 g vegansk vit choklad
- 2 msk kokosolja
Mandelsmul:
- 200 g Sötmandel
- 1 tsk flingsalt
Vegansk maräng (frivilligt men ger ett supergott krisp till efterätten)
- Använde det här receptet från fridasvegobak
Gör så här:
- Vispa grädden tillsammans med vaniljextrakt, bara så att vaniljen hinner blanda sig med grädden. Cirka 15 sekunder. Vispa sedan ner creme cheesen, vispa i ungefär 2 minuter.
- Förbered ett vattenbad och smält chokladen tillsammans med kokosoljan.
- Vänd ner i moussen. Vispa alltså inte utan använd en slickepott. Låt stå i kyl minst 1h.
- Förbered marängerna. Förvara de som blir över i en försluten burk.
- Ifall du har köpt oskalade mandlar så kan du skala dem genom att koka dem med vatten i en kastrull. Efter ungefär 5-8 minuter kan du hur lätt som helst dra bort skalen.
- Häll ner ingredienserna till sorbeten i en matberedare. Mixa tills den är helt slät. Stoppa i frysen. Om den är väldigt rinnig behöver den stå i frys minst 30 min.
- Rosta de skalade mandlarna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, ungefär 4 minuter. Häll ner i en matberedare och mixa till ett smul tillsammans med flingsalt.
- Strö först mandelsmul på en tallrik, jag gjorde två högar där kulorna skulle vara.
- Med hjälp av en glasskopa formade jag fyra kulor med mousse som jag la på varje tallrik.
- Fyll en glasskål med is och stoppa skålen med sorbet över. Detta för att undvika att sorbeten tinar medans du gör i ordning tallrikarna. Använd återigen en glasskopa för att göra fyra till skopor med sorbet som du lägger på den andra klicken med mandelasmul.
- Toppa tillsist med några små maränger. Jag hackade även upp mörk choklad och lite torkade hallon för fin topping.
- Klart!