Efterrätt & kakor

Vit chokladmousse med hallonsorbet och mandelsmul

Det här är en supergod efterätt men en len vit chokladmousse, syrlig hallonsorbet och salt mandelsmul. Toppat med krispiga maränger och mörk choklad!

Tillagningstid: 30 min | 4 portioner

Ingredienser:

Hallonsorbet:

  • 200 g frysta hallon
  • 1/2 msk havredryck
  • 1/2 msk agavesirap

Vitchoklad mousse

  • 2 dl planti dessert visp, annan vispgräddde funkar men plantis är fastare från början och är anpassat till det här receptet.
  • 200 g vegansk creme cheese
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 200 g vegansk vit choklad
  • 2 msk kokosolja

Mandelsmul:

  • 200 g Sötmandel
  • 1 tsk flingsalt

Vegansk maräng (frivilligt men ger ett supergott krisp till efterätten)

Gör så här:

  1. Vispa grädden tillsammans med vaniljextrakt, bara så att vaniljen hinner blanda sig med grädden. Cirka 15 sekunder. Vispa sedan ner creme cheesen, vispa i ungefär 2 minuter.
  2. Förbered ett vattenbad och smält chokladen tillsammans med kokosoljan.
  3. Vänd ner i moussen. Vispa alltså inte utan använd en slickepott. Låt stå i kyl minst 1h.
  4. Förbered marängerna. Förvara de som blir över i en försluten burk.
  5. Ifall du har köpt oskalade mandlar så kan du skala dem genom att koka dem med vatten i en kastrull. Efter ungefär 5-8 minuter kan du hur lätt som helst dra bort skalen.
  6. Häll ner ingredienserna till sorbeten i en matberedare. Mixa tills den är helt slät. Stoppa i frysen. Om den är väldigt rinnig behöver den stå i frys minst 30 min.
  7. Rosta de skalade mandlarna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, ungefär 4 minuter. Häll ner i en matberedare och mixa till ett smul tillsammans med flingsalt.
  8. Strö först mandelsmul på en tallrik, jag gjorde två högar där kulorna skulle vara.
  9. Med hjälp av en glasskopa formade jag fyra kulor med mousse som jag la på varje tallrik.
  10. Fyll en glasskål med is och stoppa skålen med sorbet över. Detta för att undvika att sorbeten tinar medans du gör i ordning tallrikarna. Använd återigen en glasskopa för att göra fyra till skopor med sorbet som du lägger på den andra klicken med mandelasmul.
  11. Toppa tillsist med några små maränger. Jag hackade även upp mörk choklad och lite torkade hallon för fin topping.
  12. Klart!

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *