Vardagsmat

Vitlöksstekt seitan med krämig potatisgratäng

Det här är en perfekt sommarrätt, kanske till midsommar? Eller bara en lyxig vardagsrätt. Vitlöksstekt seitan med en krämig potatisgratäng. Servera med en fräsch melonsallad så är du hemma!


Tillagningstid: 1,5h| 4 portioner 

Ingredienser: 

Seitan: 

  • 1 kg vetemjöl 
  • 4 dl vatten 
  • 1 tsk salt 
  • 1 tsk paprikapulver 
  • 2 krm vitlökspulver 
  • 4 vitlöksklyftor 
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • Rikligt med smör att steka i 
  • 1 grönsaksbuljongtärningar 
  • 1/2 l vatten 
  • Ca 3 dl växtbaserad grädde

Potatisgratäng:

  • 800 g potatis (inte färskpotatis)
  • 2 stora vitlöksklyftor 
  • 4 dl växtbaserad dryck 
  • 2 dl havregrädde
  • 2 msk vegansk parmesan 
  • 1 tsk salt 
  • 1 krm grovmalen svartpeppar 
  • 1 dl vegansk ost att toppa med

Gör så här: 

Seitan: 

  1. Blanda ihop mjöl och vatten i en bunke. Knåda sedan på en städad yta i några minuter tills det blir en fin deg. Låt stå övertäckt i en timme.
  2. Fyll skålen med vatten och knåda degen, vattnet kommer bli vitt. Upprepa ca 15 ggr tills vatten är genomskinligt.
  3. Knåda in salt, paprikapulver och vitlökspulver i degen. Gör sedan tre små ”kringlor” av den, man ska som ”knyta” degen och låt stå i 1h.
  4. Hetta upp smör i en stekpanna.
  5. Skala och pressa vitlöken lätt med en kniv, lägg ner i stekpannan tillsammans med rosmarin.
  6. Lägg ner seitan och stek tills gyllenbrun på båda sidor. Häll ner vatten och smula ner grönsaksbuljong, låt puttra på svag värme i 30 min.
  7. Lägg seitan åt sidan. Häll ner grädde i buljongen, smaka av med salt, peppar och valfria örter.

Potatisgratäng:

  1. Skala och skiva potatisen tunt, någon mm tjock.
  2. Finhacka vitlök.
  3. Hetta upp smör i en kastrull och stek vitlöken. Koka sedan upp grädde, växtbaserad dryck, vegansk parmesan, salt och peppar. Låt puttra i ca 10 min tills det tjocknat lite.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Häll ner potatisskivorna och låt puttra ytterligare 10 min.
  6. Häll ner allt i en ugnssäker form. Strö över riven ost och stoppa i ugnen ca 1h. Låt stå 10 min innan servering.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *