Det här är en perfekt sommarrätt, kanske till midsommar? Eller bara en lyxig vardagsrätt. Vitlöksstekt seitan med en krämig potatisgratäng. Servera med en fräsch melonsallad så är du hemma!
Tillagningstid: 1,5h| 4 portioner
Ingredienser:
Seitan:
- 1 kg vetemjöl
- 4 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 tsk paprikapulver
- 2 krm vitlökspulver
- 4 vitlöksklyftor
- 4 kvistar färsk rosmarin
- Rikligt med smör att steka i
- 1 grönsaksbuljongtärningar
- 1/2 l vatten
- Ca 3 dl växtbaserad grädde
Potatisgratäng:
- 800 g potatis (inte färskpotatis)
- 2 stora vitlöksklyftor
- 4 dl växtbaserad dryck
- 2 dl havregrädde
- 2 msk vegansk parmesan
- 1 tsk salt
- 1 krm grovmalen svartpeppar
- 1 dl vegansk ost att toppa med
Gör så här:
Seitan:
- Blanda ihop mjöl och vatten i en bunke. Knåda sedan på en städad yta i några minuter tills det blir en fin deg. Låt stå övertäckt i en timme.
- Fyll skålen med vatten och knåda degen, vattnet kommer bli vitt. Upprepa ca 15 ggr tills vatten är genomskinligt.
- Knåda in salt, paprikapulver och vitlökspulver i degen. Gör sedan tre små ”kringlor” av den, man ska som ”knyta” degen och låt stå i 1h.
- Hetta upp smör i en stekpanna.
- Skala och pressa vitlöken lätt med en kniv, lägg ner i stekpannan tillsammans med rosmarin.
- Lägg ner seitan och stek tills gyllenbrun på båda sidor. Häll ner vatten och smula ner grönsaksbuljong, låt puttra på svag värme i 30 min.
- Lägg seitan åt sidan. Häll ner grädde i buljongen, smaka av med salt, peppar och valfria örter.
Potatisgratäng:
- Skala och skiva potatisen tunt, någon mm tjock.
- Finhacka vitlök.
- Hetta upp smör i en kastrull och stek vitlöken. Koka sedan upp grädde, växtbaserad dryck, vegansk parmesan, salt och peppar. Låt puttra i ca 10 min tills det tjocknat lite.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Häll ner potatisskivorna och låt puttra ytterligare 10 min.
- Häll ner allt i en ugnssäker form. Strö över riven ost och stoppa i ugnen ca 1h. Låt stå 10 min innan servering.