Vardagsmat

Wilmas rätt- gratäng med mango chutney och salsa

Wilmas rätt är en rätt som min familj fått av min syrras kompis Wilma, och hennes familj, därav Wilmas rätt. Jag har ingen aning vad det här heter egentligen, eller om det är en rätt som andra känner till, men vilket fall så är det en stor favorit. Min familj har ätit det här i år, alltid på helger, lyxmiddag! Rätten består egentligen av kyckling, ost och creme fraiche men nu har jag gjort ett recept som är vegansk, och jävlar! Det blev så gott. Jag valde att ha i mina favoriter, filebitar från hälsans kök, de är saftiga och perfekt storlek så jag rekommenderar att använda dem, men det går såklart att använda annat protein. Jag har testat att göra den här utan veganost, men den här gången använde jag ost, och det blev mycket godare så det rekommenderar jag också att ni har. Jag har i princip bara bytt ut alla ickeveganska livsmedel till veganska, inga konstigheter egentligen. Det jag tycker är roligt med rätten är att man äter den lite annorlunda, som den andra bilden visar så toppar man gratängen på ett tortillachips, sedan lägger man på sallad och salsa. Det är verkligen en sjukt god maträtt!

Tillagningstid: 30 min | 4 portioner

Ingredienser:

 • 2 paket filet pieces från hälsans kök, (Ca 600 g) 
 • 1 gul lök 
 • En liten vegansk creme fraiche, jag använde iMat creme fraiche, 200 ml
 • 1 burk salsa (300 g) + lite till servering 
 • 0,5 dl mango chutney
 • 100 g smältbar veganost, spara lite till topping (Jag använde violifes blockost)
 • Olja till stekning
 • 1 påse saltade tortillachips till servering
 • 1/2 isbergssallat till servering

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Värm olja i en stekpanna, stek filebitarna tills de fått yta och salta sedan.
 3. Finhacka löken, tillsätt i stekpannan och stek med filebitarna tills löken mjuknat.
 4. Häll ner i en ugnsform och tillsätt resterande ingredienser, salta och blanda om. Toppa med riven veganost och stoppa in i ugnen 15 min.
 5. Hacka upp isbergssalladen i strimlor. Servera gratängen med tortillachips, isbergssallat och salsa. Den andra bilden ovan visar hur jag brukar äta!

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *