Efterrätt & kakor

Saffransglass med crumble och varm pistagesås

Det här låter inte bara gott utan det är också galet gott. Saffransglassen blev perfekt söt och krämig, tillsammans med crumblet som är en helt fantastisk smakkombination för sig men tillsammans med glassen, magi! Och det tar inte slut där, pistagesåsen är nog den godaste söta såsen jag ätit.

Jag hade ingen aning hur jag skulle göra den här pistagesåsen men resultatet blev helt grymt bra! Vitchoklad och pistagenötter är ju en underbar kombination.

Tillagningstid: 35 min | 4 portioner 

Ingredienser: 

Glass: 

  • 1 msk strösocker
  • 1 pkt saffran, 0,5 g 
  • 1/2 tsk flingsalt 
  • 2,5 dl växtbaserad vispgrädde (Helst soja)
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 200 g vegansk creme cheese, jag använder violifes
  • 3 msk floorsocker 

Saffran-och pepparkakscrumble: 

  • 100 g hela ekologiska mandlar, skalade 
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 pkt saffran, 0,5 g 
  • 50 g pepparkaka 
  • 2 msk växtbaserat smör

Pistagesås: 

  • 100 g ekologiska pistagenötter 
  • 50 g vitchoklad 
  • 2 dl växtbaserad grädde 
  • 1 tsk vaniljsocker 

Gör så här:

Glass:

  1. Mortla socker, saffran och flingsalt till ett smul.
  2. Vispa grädden med vaniljextrakt till lätta toppar, tillsätt sedan creme cheese och vispa ihop på låg hastighet till en slät smet.
  3. Blanda tillsist ner saffrans blandningen. Låt glassen vila i ca 15 min innan du stoppar i frysen. Låt stå i frys minst 5-6h. Ta fram glassen ungefär 30 min innan servering.

Crumble:

  1. Hacka upp mandlarna i lite mindre delar. I en stekpanna smält ihop mandlar, socker och saffran. När sockret smält och allt börjar ”klumpa ihop sig” är det klart.
  2. Lägg ut de brända mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna.
  3. Krossa pepparkakorna till små bitar, en blandningen mellan smulor och bitar.
  4. Finhacka de brända mandlarna och blanda ihop med pepparkakorna.
  5. Smält smöret och rör ner i blandningen. Förvara i kylskåp medans du gör pistagesåsen.

Pistagesås:

  1. Skala pistagenötterna och försök få bort det undre skalet. Du kan ta hjälp av en frityrkorg och skaka bort skalet.
  2. När de mesta av skalen är borta ska de mixad i en matberedare. Det ska bli som ett pistagesmör, ifall det går trögt kan man tillsätta lite olja.
  3. Värm sedan pistagesmöret med resterande ingredienser i en kastrull. Använd gärna en visp för att blanda. När såsen är varm är den klar att serveras.

Montering:

  1. Börja med att lägga crumblet i botten.
  2. Ta hjälp av hett vatten för att forma glasskulor. Lägg på glasskulor.
  3. Häll sedan på den varma pistagesåsen.
  4. Njuuut!

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *