Nu till sommaren är det så galet fräscht med vietnamesiska vårrullar. Det är både enkelt och gott att göra. Det jag gillar med dessa är att man kan anpassa dem efter vad man själv gillar. Mina favoriter att ha i är mango och äpple, både röda och gröna.
Enligt mig är pricken över i:et såsen, därför har jag tagit fram den ultimata dippsåsen. Den passar inte bara till vietnamesiska vårrullar utan är även en underbar dippsås till fredagsmyset. Hacka upp lite frukt-och grönsakstavar så får du både nyttigare och godare snacks!
Tillagningstid: 20 min | 4 portioner, ungefär 20 st vårrullar
Ingredienser
Vietnamesiska vårrullar:
- 1 paket rispapper
- Valfria grönsaker och frukter, jag använde:
- 1/2 gurka
- 1/4 rödkål
- 1 morot
- 1 mango
- 2 äpplen
- 2 kiwis
Jordnötsdipp:
- 200g dadlar (med kärnor)
- 1 dl jordnötssmör
- 1/2 dl vatten
- 1 stor vitlöksklyfta
- Saft från 1/2 citron
- 1,5 msk soja
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 msk sesamfrön
- 2 tsk dijonsenap
Gör så här:
- Blötlägg dadlarna i ljummet vatten. (Jag använde mjuka färska dadlar, ifall dadlarna är hårda så måste de blötläggas i några timmar).
- Strimla grönsakerna och frukterna till stavar. Se till att de är lagom längd för att kunna rulla ihop i rispapperet.
- Häll av vattnet från dadlarna och lägg dem i en matberedare.
- Lägg i resterande ingredienser till jordnötsdippen i matberedaren och mixa till en slät smet. Häll till någon dl vatten om du önskar en lösare konsistens. (Jag tycker det blir enklare att äta när såsen inte är för rinnig).
- Blötlägg rispapperet i cirka 30 sekunder och fyll sedan med grönsaker och frukter.
- Rulla ihop till en vårrulle och doppa i jordnötsdippen. Sedan är det bara att hugga in!
Tips!
Duka fram ingredienserna på bordet och låt alla göra sina egna rullar. Går betydligt mycket snabbare och blir även en roligare middag!
Video där jag visar hur jag rullar!
Wow vad gott det ser ut!
Fantastiskt bra recept! tack
Kul att du gillar det! Kram <3