Tillagningstid: 15 min
Ingredienser:
- 150 g mörkchoklad 70%
- 150 g mellan choklad 55%
- 2 msk sirap
- 200 g vegansk dumle, jag använde mig av fridasvegobaks recept (förklarar hur man gör i instruktionerna)
- 1,5 dl saltade jordnötter
- 1 dl pistagenötter
- Cirka 1-1,5 msk flingsalt att toppa med
Gör så här:
Dumle:
- Värm 140g sirap, 90g strösocker, 100g växtbaserad grädde, 1 tsk vaniljpasta och 2 krm salt i en kastrull på låg värme till 125 grader.
- Ta av den plattan och tillsätt 40 g växtbaserat smör. Häll kolan i miniformar och låt svalna i någon timme. Stoppa sedan i frysen 1h.
- Smält 150 g ljus choklad i en skål, doppa den frysta kolan och låt stå i frysen medans du gör iordning resten till din Rocky road.
Rocky road:
- Skala pistagenötterna om du har oskalade.
- I ett vattenbad smälter du chokladen tillsammans med sirapen. Under tiden det smälter kan du hacka upp din dumle på hälften så de blir någon centimeter stora.
- Ta bort skålen från vattenbadet när chokladen smält, rör om i chokladen någon minut så den hinner svalna lite, den ska dock fortfarande vara varm, blanda sedan ner dumlen och nötterna.
- Häll ner smeten i en klädd form, ungefär 20×30 cm. Låt stå i frysen ca 2 timmar. Skär upp i små kuber och förvara sedan i frys eller ute om det är minusgrader.