Husmanskost, Vardagsmat

Vegobullar med potatismos, rårörda lingon och brunsås

Matväg är detta en av de godare sakerna Sverige har, inte för att Sverige har ett sånt stort utbud på matkultur fronten. I vilket fall är det här enormt gott. Jag gjorde vegobullarna på anammas formbara färs med en hint av kanel. Jag ville få fram de klassiska hemgjorda köttbullarna och jag tyckte det blev väldigt bra. Sedan har vi såklart en klassisk potatismos med extra smör.. Rårörda lingon och en superenkel brunsås som tar max tre minuter att göra.

Tillagningstid: 1h | 4 portioner, cirka 40 vegobullar

Ingredienser:

Vegobullar

  • 850 g formbar färs, jag använde anammas
  • 1 gul lök
  • 1/2 dl vegansk grädde
  • 2 msk mushroom soja
  • 2 msk grönsaksfond
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk kanel
  • 2 dl ströbröd
  • 2-3 msk majsstärkelse
  • Veganskt smör att steka i, behövs väldigt lite

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 dl mjölk
  • 4 msk veganskt smör
  • Salt
  • Vitpeppar

Brunsås

  • 50 g smör
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 1,5 msk mushroom soja
  • 1/2 msk grönsaksfond

Rårörda lingon

  • 250 g lingon
  • 1/2 dl strösocker

Gör så här:

Vegobullar

  1. Låt färsen tina tills helt mjuk, antigen i rumstemperatur eller i micron.
  2. Skölj och skala potatisen, fyll en kastrull med vatten och stoppa i potatisarna, sätt inte på plattan än.
  3. Finhacka löken, stek i olja tills de mjuknat. Blanda ihop alla ingredienser till den formbara färsen. Smaka av med salt och peppar. Rulla en boll och provstek i lite smör. (Jag använde knappt något smör).
  4. Medans kan du koka upp potatisvattnet. Häll på salt, sätt på lock och koka tills mjuka, hellre för mjuka än lite hårda.
  5. Ifall du är nöjd med hur vegobullen blev är det bara att rulla resten och steka på. Annars kan du justera med extra maizena ifall den blev för lös.
  6. I en kastrull, smält smöret till brunsåsen. Tillsätt mjöl under omrörning, häll ner 1 dl grädde i taget och rör om tills klumpfri. Tillsätt soja och fond. Låt sjuda någon minut.
  7. Mosa potatisarn när de är klara, rör i mjölk och smör. Smaka av med salt och vitpeppar.
  8. Häll ner lingon och socker i en kastrull, värm tills sockret har smält. Rör om försiktigt så att inte lingonen mosas. Jag gillar när rårörda lingon har kvar en besk smak, det går bra ihop med det andra men du kan ha i 1/2 dl extra strösocker om du vill.
  9. Servera vegobullarna med potatismos, brunsås och rårörda lingon.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *