Det har varit sjukt bra väder de senaste dagarna här i Umeå, då måste man bara passa på och grilla. Jag gjorde grillspett med tofu och grönsaker som marinerades i en galet god och enkel marinad på endast tre ingredienser.
Tillagningstid: 1,5 h | 4 portioner, 20 spett
Ingredienser:
Spett
- 20 st grillpinnar
- 460 g fast tofu
- 350 g champinjoner
- 200 g zucchini
- 2 rödlökar
- 1 gul paprika
- 1 röd paprika
- Salt & peppar
Marinad
- 2 dl sweet chili
- 0,5 dl mushroom soja
- 6 st vitlöksklyftor
- Hacka upp tofun samt grönsakerna till en bra storlek, häll upp i en påse, fördela i två påsar om allt inte ryms i en. Salta och peppra.
- I en skål, blanda ihop sweet chili, soja och pressad vitlök. Häll ner marinaden i grönsakerna och knyt åt. Låt marinera i kylskåp minst 30 min.
- Sätt ugnen på 65 grader, (detta behövs inte om du har en stor grill som rymmer alla spett samtidigt).
- Fyll spetten tills alla grönsaker är slut. Grilla hälften av spetten tills de har fått en yta, stoppa in i ugnen medans du gör resten.
- Servera med till exempel en god sallad och klyftpotatis i ugn. Använd marinaden som är kvar i påsarna som dippsås.